Kesztyűgyártásról - 
Pécsi kesztyűgyártó tagjaink: Gant Pécsi Kesztyű Kft. Szomor-Hornicz Kesztyűgyártó és Kereskedelmi Kft.
Gant Szom-Hor kft.

Kesztyűgyártásról

A Pécsi Kesztyű történelme

Hamerli János 1861-ben kapta meg az iparűzési engedélyt kesztyűk és sérvkötők gyártására Pécsett. A saját előállítású, jó minőségű bőrökből, gondos munkával, kiváló minőségű kesztyűket készített. Az egyre növekvő kesztyűgyártó üzem 1877-től folyamatosan költözött át a Tettye-patak völgyébe. A kis műhelyből induló kesztyűipari vállalkozás a 20. század elejére itt növekedett korszerű gyárrá, az alapító és fiainak munkáját dicsérve.

A kesztyűgyár területén az egykori Alsó-Puturla (mai Vince) utcában a 20. század elején jelentős korszerűsítést tudott megvalósítani a család. E fejlesztésekkel elkészült üzem ünnepélyes átadására 1903. február 24-én került sor.

A kesztyűgyár az 1930-as években élte virágkorát. Termékeik sikere kiváló minőségükben rejlett. Persze kellett ehhez a jó üzleti érzék is, az igények folyamatos nyomon követése, s akár kis tételben való kielégítésének vállalása is. A hazai és nemzetközi kiállításokon szerzett elismerések a márka garanciáját is jelentették. A név ismertté vált New York-tól Hong Kong-ig, Oslótól Melbourne-ig.

A kesztyűgyártás munkafolyamata még napjainkban is a hagyományos kézimunkára épül. Ennek eszközkészlete a mai napig változatlan. A munkaműveletek sorrendje és kézimunka jellege ma is ugyanazokon az alapokon fekszik, mint másfél évszázaddal ezelőtt. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a Pécsi Kesztyű ma is ugyanolyan minőségű termék, mint 1861-ben. Ugyanakkor a gyáralapító kezdettől fogva gondot fordított a technológia fejlesztésére is, a legújabb gyártási módszerek alkalmazásával. Hazánkban elsőként állította munkába a kesztyűkészítést forradalmasító gépeket, a présgépet és a kesztyűvarrógépet, amelyekkel pontosan méretezett, kézre simuló kesztyűk ezreit állította elő. 

A kesztyű a mindenkori viselet fontos kiegészítője, ezért anyaga, színe, formája, díszítése a régi korokban is követte az öltözet, a divat változásait. A Kesztyűgyár fennállása alatt sok-sok divatos modellt kínált vásárló közönségének. A tervezésben a család nőtagjai is részt vettek, hozzájárulva termékeik sikeréhez. A kesztyűgyár üzlete kezdetben, a Király utcában, később a Széchenyi téren, a városháza épületében várta a vevőket.

1861 és 1948 között a kesztyűgyár főként kesztyű- és kesztyűbőrgyártással foglalkozott. A divat-, sport- és katonai kesztyűk mellett kis számban sérvkötőket, haskötőket is készítettek. Az 1930-as években számos helyi tervezésű divatkesztyű talált hazai és külföldi vevőkre. A gyár fennállásának 88 éve alatt megközelítően négy és fél millió pár kesztyű készült Pécsett és a vidéki üzemegységekben. A termékeket saját üzleteikben kínálták Pécsett, Budapesten, Debrecenben, Kassán és Kolozsváron.

Pécsett, városunk első kesztyűboltját is az alapító család nyitotta a városháza épületében, 1862-ben. Az 1880-as évektől az üzletet már a Király utcai házban találjuk. A város főterén újabb üzlet nyitására 1931-ben nyílt alkalom.  Boltjaikban nagy mennyiségű készletet tartottak, sőt, kisebb javítási munkákat is vállaltak.

Az 1948. március 26-án végrehajtott államosítással a család tulajdonjoga megszűnt a kesztyűgyárban. Az állami tulajdonba került kesztyűgyár 1960 és 1989 közti időszakában számos fejlesztés történt: új üzemegységek (Dombóvár, Siklós stb.), saját üzletek létesítése, széles skálájú modell választék kialakítása, világszínvonalú sportkesztyű gyártás, bőrruházat készítése jellemezte ezt az időszakot. Az egyes országok -sokszor egymástól eltérő- piaci igényeinek, a vásárlók életmódbeli, kesztyűhasználati szokásainak megismerésével tudta a gyár a megfelelő piacra a megfelelő terméket előállítani, ezzel kontinenseket is átívelő kereskedelmi kapcsolatokat építeni. A három évtized alatt Pécsett több mint 26 000 modellt terveztek! Neves cégek, -pl. Pierre Cardin, Christian Dior- is forgalmaztak pécsi kesztyűt Európában és Amerikában.

A Pécsi Kesztyűgyár hivatalos elnevezése kezdetben nem utalt a kibővült, széles áruválasztékra. A sok szempont figyelembevételével kigondolt HUNOR márkanevet Déri János úrnak köszönhetjük. Az Ipari Minisztérium 1982-ben hagyta jóvá az új cégnevet, amely ettől kezdve HUNOR Pécsi Kesztyű és Bőrruházati Vállalat lett. Az Országos Találmányi Hivatalban is lajstromba vették a HUNOR nevet és emblémát. A kesztyűgyárnak az államosítás óta ez volt az első védjegye, amelyet egy igen sikeres TV reklám sorozat tett közismertté. Sokan emlékezhetnek még a szlogenre: „Ez mind-mind pécsi kesztyű, pécsi kesztyű!”  A nevezetes reklámfilm sorozat folytatásával sikerült összekapcsolni a HUNOR márkanevet a „pécsi kesztyű” fogalmával is. Így lett az egykori neves „Hamerli kesztyű”-ből „Pécsi Kesztyű”, s e termékek mai készítői remélik, e gazdag hagyomány birtokában kiváló termékeik meghódítják a mai vásárló közönséget is.

/Összeállította Déri János  kesztyűs mesterség történeti munkáiból: Gál Éva főmuzeológus (JPM)/